stravujete sa zdravo

Mnohí z nás jedia veľa a pritom ich jedálniček je chudobný na živiny. Ako ste na tom vy? Stravujete sa zdravo?

Mnohí z nás jedia dosť, ale paradoxne si neuvedomujú, že ich jedálniček je chudobný na esenciálnu výživu. Zvýšený príjem potravín plných tukov a cukrov, kombinovaný s nedostatočným príjmom ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, môže spôsobiť vážne problémy. A čo vy, stravujete sa zdravo? Tu je 5 živín, ktoré v strave najčastejšie chýbajú.

Kyselina listová (Folová)

Význam:
Kyselina listová je esenciálny vitamín skupiny B, ktorý podporuje zdravie bunkovej štruktúry. Jej hlavné funkčné oblasti sú tvorba a údržba buniek, čo je kľúčové najmä v období rýchleho rastu, ako je tehotenstvo. Pomáha tiež pri syntéze DNA, čo je dôležité pre správne funkcie všetkých buniek v tele. Kyselinu listovú potrebujú aj červené krvinky, keďže plní dôležitú rolu v ich tvorbe.

Zdroje:
Kyselina listová je najhojnejšie zastúpená v listových zeleninách, ako sú špenát, kel a mangold. Mimo týchto zelenín ju možno nájsť aj v potravinách ako špargľa, brokolica, avokádo, citrusy, orechy, ale aj v celozrnných produktoch a fazuli.

Vitamín D

Význam:
Vitamín D je nevyhnutný pre absorpciu tekutiny z tráviaceho traktu, čo pomáha pri tvorbe a udržiavaní zdravých kostí a zubov. Okrem toho podporuje zdravú svalovú funkciu a podporovaný systém.

Zdroje:
Aj keď sa vitamín D často označuje ako “slnečný vitamín” pre jeho schopnosť byť syntetizovaný v dôsledku vplyvu slnka, môže byť ťažšie dostupný cez slnečné žiarenie najmä počas zimných mesiacoch. Ryby, ako sú losos, makrela a sardinky, sú bohaté na vitamín D, ako aj vaječné žĺtky, pečeň a obohatené potraviny, ako je mlieko.

Prečítajte si aj: Zdravé stravovanie môže byť jednoduché, vyskúšajte tieto tipy

Vápnik

Význam:
Vápnik je základným stavebným kameňom pre naše kosti a zuby. Okrem toho, že podporuje ich rast a pevnosť, zohráva kľúčovú rolu aj pri svalových kontrakciách. Tento minerál je tiež potrebný pre správnu činnosť srdca a tiež pre správnu signalizáciu medzi bunkami v nervovom systéme.

Zdroje:
Hlavným zdrojom vápnika je mlieko, jogurt a syr. Vápnik sa však vyskytuje aj v rastlinách. Listové zeleniny (ako kel a špenát), tofu, fazuľa a mandle sú tiež vynikajúcimi alternatívnymi zdrojmi tohto cenného minerálu.

Vitamín A

Význam:
Vitamín A je multifunkčný vitamín, ktorý je životne dôležitý pre náš zrak. Je tiež zodpovedný za udržiavanie zdravej pokožky a podporuje obranné mechanizmy tela proti infekciám.

Zdroje:
Živočíšne zdroje vitamínu A zahrňujú pečeň, vajcia a maslo. Rastlinné zdroje tejto látky bývajú bohaté na betakarotén, ktorý naše telo premieňa na vitamín A. Preto dobrým zdrojom je mrkva, tekvica, brokolica, broskyne, marhule, papája a mnohé zelené listové zeleniny.

Draslík

Význam:
Draslík je esenciálny minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie svalov a nervov. Tiež pomáha udržiavať potrebnú výživu v tele a je kľúčový pre udržiavanie zdravého krvného tlaku.

Zdroje:
Mnoho druhov ovocia a zeleniny je bohatých na draslík. Medzi tieto potraviny patria banány, melóny, avokádo, paradajky, špenát, brokolica a zemiaky. Aj niektoré morské produkty, ako sú tuniak a krevety, sú dobrým zdrojom draslíka.

 

Reklama na magazín Vintage District