Nealkoholické stukovatenie pečene – komu hrozí a aké sú príznaky? (rozhovor)

Ochorenia pečene sa na Slovensku dostávajú na popredné miesta v chorobnosti a úmrtnosti. Môže za to najmä nezdravý životný štýl a s ním súvisiaca nadváha, obezita, nedostatok pohybu a záľuba vo vysokospracovaných potravinách. Aj preto má Svetový deň pečene, ktorý si každý rok pripomíname 19. 4., čoraz väčší význam. Najmä v tom, aby sme sa zamysleli nad tým, čo jeme, ako jeme, kedy jeme a či sa dostatočne hýbeme.

Pečeň spracováva všetky živiny, ktoré naše telo prijíma a pretvára ich na látky potrebné pre život. Pečeň je aj zásobárňou zdrojov, ktoré sa hromadia pri spracovaní živín. Zásoby sa v pečeni nezdržia dlho, no umožňujú bezpečne preklenúť obdobia, keď neprijímame potravu. Vtedy sa spracúvajú zásoby. Ak sa človek prejedá a prijíma nadmerné množstvo potravy, navyše často v nesprávnom zložení, sklady a zásoby presiahnu svoje kapacity a pečeň začína byť preťažená. Tak pri nadmernom kalorickom príjme vzniká aj najčastejšia pečeňová porucha a teda stukovatenie pečene.

A práve o nealkoholickom stukovatení pečene, ktoré poznáme aj pod skratkou NAFLD, sme sa rozprávali so všeobecnou lekárkou pre dospelých MUD. Janou Bendovou PhD, MPH, MBA.

V posledných rokoch sa veľa hovorí o stukovatenej pečeni. Ako môže človek prísť na to, že je jeho pečeň takto postihnutá?

O stukovatenej pečeni sa hovorí naozaj čoraz viac, a to práve preto, že pribúda ľudí, ktorí majú kilogramy navyše – či už nadváhu alebo obezitu, a tá je najčastejším rizikovým faktorom stukovatenia pečene. Keď totiž zjeme veľa tuku, veľa ho koluje v krvi a ukladá sa do pečene a do ciev. Isté množstvo tuku sa dostane do každej pečeňovej bunky a tie potom nevedia fungovať tak, ako by mali. To znamená, neplnia si úplne na sto percent svoje funkcie. Zvyčajne na to človek nepríde sám. Príznaky bývajú veľmi nenápadné a môžu byť spoločné aj s inými ochoreniami. Napríklad chronická únava – človek sa cíti stále unavený, vyčerpaný a môže to byť naozaj v dôsledku toho, že má toho naloženého priveľa, má priveľa pracovných povinností, ale môže k tomu prispievať napríklad aj to, že má chorú pečeň, ktorá nefunguje ako má.

Okrem toho ľudia občas cítia aj také pobolievanie, tlak v oblasti pečene (pod pravým rebrovým oblúkom), u niekoho sa môže prejavovať nafukovanie, horšie trávenie, pocit ťažoby brucha. To sú všetko také nenápadné signály. Oveľa dôležitejšie je ísť na preventívnu prehliadku, kde všeobecný lekár vyšetrí z krvi dva dôležité pečeňové testy. Sú to ALT, GMT, a ak mal daný človek problém s pečeňou v minulosti alebo má lekár podozrenie, že sa s pečeňou niečo deje, môže dať vyšetriť aj ďalšie pečeňové testy a dokonca poslať človeka na ultrazvuk pečene. Na ultrazvuk pečene pošleme pacienta najmä vtedy, ak nám pečeňové testy naznačujú nejaký problém. Testy z krvi nám ukážu, ako pečeň funguje a ultrazvuk ako vyzerá, a práve tu vidíme, či je pečeň väčšia a či je stukovatená.

Žiaľ, toto ochorenie pribúda, má ho viac ako tretina obyvateľov Slovenska, možno aj viac, pretože nemáme úplne presné čísla na celej populácii. Vidíme však, že ochorenia pečene, čo sa týka jej stukovatenia, pribúdajú každým rokom. Pribúda totiž ľudí, ktorí žijú nezdravo – nezdravo sa stravujú, málo sa hýbu a priberajú.

Keďže ochorenie pečene býva často odhalené pri inej diagnóze, čo býva dôvodom, že pošlete pacienta na špecializované vyšetrenie k hepatológovi?

Je to práve to, že pacient príde s nejakými príznakmi a pátrame po ich príčine. Môže prísť s úplne iným príznakom, ale my potrebujeme ultrazvuk brucha a ten okrem iného ukáže aj stukovatenie pečene. Ak urobíme krvné testy a vidíme, že je problém s pečeňovými testami, takisto to môže byť dôvod prečo pacienta odošleme na špecializované vyšetrenie k hepatológovi. V princípe si všeobecný lekár musí zistiť rizikové faktory, ktoré daný pacient má, musí sa pozrieť na to, aké sú laboratórne výsledky, ultrazvuk pečene a na základe toho zvážiť, či dokáže daného pacienta a jeho ochorenie pečene manažovať sám alebo ho musí odoslať k špecialistovi hepatológovi.

Aké vyšetrenie pečene sa robí alebo aké sa robia v rámci preventívnej prehliadky? A je možné z týchto výsledkov vyčítať problémy s pečeňou – aj iné ako alkoholové?

Preventívne prehliadky majú široký záber a, samozrejme, niektoré vyšetrenia smerujú aj na stav pečene. Sú to konkrétne dva enzýmy, dva pečeňové testy ALT a GMT, kde najmä ALT hovorí skôr o pečeni a GMT jednoducho povedané o žlčových cestách a žlčníku. Veľmi dôležité je aj to, aké tie hodnoty sú, či sú len ľahko zvýšené alebo sú zvýšené niekoľkonásobne. Nie vždy o danom človeku vieme, aký je jeho príjem alkoholu, nie každý je v rozhovore so všeobecným lekárom úprimný. Mne sa často stáva, že sa dozviem od príbuzných, manželky alebo detí, že daný človek nadmerne prijíma alkohol. On sám mi bude tvrdiť, že je to veľmi zriedka. Takže je dôležité poznať pacienta, jeho rizikové faktory a aj z dlhodobého hľadiska sledovať, ako sa tie hodnoty vyvíjajú. Často dáme pacientovi inštrukcie, aby sa zdravšie stravoval, hýbal sa, schudol… A keď po niekoľkých mesiacoch tie hodnoty odmeriame a idú dole, tak vieme, že príčinou bol nezdravý životný štýl.

Prečítajte si aj: Cievna mozgová príhoda: Ako zvládať následky a podporiť zlepšenie?

O benefitoch pečene vieme, je to superman medzi orgánmi, vieme, čo všetko robí. Povedzme si to teraz veľmi jednoducho. A tiež ako môže človek spozorovať, že má problém s pečeňou?

Príznaky môžu byť veľmi nenápadné, ľudia väčšinou vedia, že s pečeňou je niečo v neporiadku, keď im ožltnú oči alebo koža, ale to už zvyčajne znamená veľmi vážne poškodenie pečene. Väčšina tých príznakov býva veľmi nenápadná, ako ťažoba v bruchu, pobolievanie pod pravým rebrovým oblúkom, prípadne nafukovanie, horšie trávenie. Takže spočiatku môžu byť tie príznaky veľmi nenápadné a človek nemyslí na to, že práve toto spôsobuje jeho pečeň. Pečeň je naozaj úžasná, je to obrovská fabrika, ktorá má množstvo funkcií, o ktorých ľudia ani nevedia. Pečeň zbavuje naše telo látok, ktoré nepotrebujeme, spracúva tuky a vytvára glykogén, čo je zásobný cukor a to je len zlomok z toho celého, čo pečeň vykonáva.

Aké sú najčastejšie rizikové faktory nealkoholového stukovatenia pečene?

Ako už názov hovorí, nie je to alkohol, to znamená, že alkohol nám spôsobuje iné ochorenia, ale môže prispievať aj k tomuto ochoreniu. Najčastejším rizikovým faktorom je nadváha alebo obezita, to znamená, všetci, čo majú nadváhu alebo trpia obezitou, majú pravdepodobne aj stukovatenú pečeň. Ďalším rizikovým faktorom je nedostatok pohybu, a tiež príliš vysoká hladina cholesterolu a triglyceridov. Rizikovým faktorom je aj cukrovka, ktorá spôsobuje, že proces ukladania tukov do pečeňových buniek je rýchlejší.

Jar je väčšinou obdobím, keď ľudia začnú riešiť detox, diéty a viac sa zameriavajú na pečeň. Čo hovoríte na takýto prístup? Aj pri chudnutí sa hovorí, že nemôžeme schudnúť za mesiac to, čo sme nabrali za ostatné mesiace, ako teda podľa vás správne pristúpiť k detoxu?

Z môjho pohľadu ako lekára je detox taká marketingová bublina, ktorá ťahá peniaze z vrecka ľudí, ktorí tomu úplne nerozumejú. Pravda je taká, že detox sa deje v našom tele každú minútu, každú sekundu a na starosti ho má práve pečeň. Pečeň – tá, ktorá spracúva cudzorodé látky, spracúva odpad, ktorý sa v našom tele vytvorí a detoxikuje stále. Nemusíme čakať na obdobie detoxu, kedy budeme piť iba nejaké šťavy alebo čaje a budeme si pritom myslieť, ako pečeni pomáhame. Samozrejme, pečeni veľmi pomôže, keď zmeníme životný štýl, budeme zdravšie jesť a viac sa hýbať, ale túto zmenu nezbadáme za týždeň alebo za dva, tá zmena musí byť dlhodobejšia.

Znamená to, že musíme pečeni odľahčiť, aby fungovala ako má, nesmieme ju zaťažovať, či už alkoholom, ale najmä vyprážanými jedlami, vysoko spracovanými potravinami či potravinami, ktoré obsahujú veľa tukov. Pri varení by sme mali prejsť na varenie na pare, alebo grilovanie bez oleja alebo len s troškou oleja. Veľmi dôležité je aj priblížiť sa čo najviac k zdravej optimálnej hmotnosti. Viem, že je to v súčasnom svete veľmi ťažké, ale kombináciou zdravého stravovania a pohybu sa to dá docieliť. Netreba myslieť na to, že musím byť štíhla ako prútik. Dôležité je priblížiť sa čo najviac. Už aj päť stratených kilogramov výrazne odľahčí našu pečeň.

Odpovedali ste vlastne aj na tú poslednú otázku, ale opýtam sa tak z praxe. Keď k vám príde človek, ktorý nežije zdravo a poviete mu všetky riziká, vezme si to k srdcu? Zmení svoj životný štýl?

Je to veľmi individuálne a závisí to od motivácie. Pre ženy často funguje lepšie motivácia dobre vyzerať a u mužov skôr motivácia byť zdravý. Aj u žien, samozrejme, funguje aj táto motivácia, len možno nie je až taká silná. Ženy všeobecne majú väčšiu tendenciu starať sa o svoje zdravie viac alebo snažiť sa optimalizovať svoju hmotnosť. Tieto procesy ale nefungujú zo dňa na deň. Samozrejme, že môžem začať od zajtra úplne stopercentne zdravo žiť, ale pre väčšinu ľudí to nie je dlhodobo udržateľné. Oveľa zmysluplnejšie je meniť svoj život krok za krokom, krokmi, ktoré viem udržať dlhodobo, napríklad začať tým, že budem prijímať viac tekutín alebo prestanem piť alkohol, alebo prestanem jesť vyprážané jedlá. A keď nejakú dobu toto budem dodržiavať, prídu mi tieto kroky úplne samozrejmé a už sa mi ani nebudú žiadať, napríklad tie vyprážané, fastfoodové jedlá.

Tip

Pomôžu aj fosfolipidy

Pomôcť pečeni postihnutej NAFLD  môžeme aj pomocou fosfolipidov. Siahnite po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické a detoxikačné procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.

Reklama na magazín Vintage District