hamburger

Doprajete vašim deťom často rýchle občerstvenie? Výskum odhalil, že môže byť pre ich zdravie nebezpečné.

Podľa výskumu, ktorý sledoval viac ako 500-tisíc detí, môže konzumovanie jedál z rýchleho občerstvenia ovplyvňovať imunitu. Ak sa deti stravujú v rýchlom občerstvení tri razy do týždňa, môže to viesť k astme a ekzému, tvrdia vedci.

Vyplynulo to z výskumu zameraného na civilizačné choroby a stravovacie návyky. Uvedený výskum sledoval viac ako 500-tisíc detí pochádzajúcich z viac ako 50 krajín. Deti, ktoré konzumovali rýchle občerstvenie ako napríklad burgery, riskovali okrem astmy a ekzému aj svrbiace či slziace oči.

Strava z rýchleho občerstvenia má totiž často vysoký obsah nasýtených a trans-mastných kyselín, ktoré môžu ovplyvňovať imunitu. V štúdii sa uvádza, že deti v mladšom tínedžerskom veku, ktoré jedli v rýchlom občerstvení najmenej tri razy do týždňa, mali o 39 percent vyššie riziko vzniku silnej astmy.

Pre deti je vhodnejšie ovocie ako rýchle občerstvenie

U detí vo veku šesť a sedem rokov sa toto riziko zvýšilo o 27 percent. Časopis Thorax uvádza, že predísť tomu možno konzumovaním veľkého množstva ovocia, ktoré je bohaté na antioxidanty a iné prospešné zlúčeniny.

Najmenej tri porcie ovocia týždenne znižujú riziko vzniku silnej astmy, ekzému, prejavov alergickej nádchy a svrbenia či začervenania očí o 11 až 14 percent.

Ak rýchle občerstvenie a prejavy astmy – nádcha, svrbenie a začervenanie očí spolu súvisia, potom majú výsledky zásadný význam pre zdravie verejnosti. Konzumácia jedál z rýchleho občerstvenia totiž celosvetovo narastá,” vyjadrili sa autori štúdie, Innes Asher z univerzity v Aucklande na Novom Zélande a Hawel Williams z univerzity v britskom Nottinghame.

Prečítajte si aj: 10 rád, ako sa chrániť pred uštipnutím hmyzom

Astmatici nemajú špeciálne diéty

Ľudia trpiaci astmou vo všeobecnosti nemusia držať zvláštnu diétu. Niektoré potraviny, ako napríklad kravské mlieko, vajcia, ryby, mäkkýše, výrobky z kvasníc či určité farbivá a konzervačné látky však môžu príznaky astmy zhoršiť.

Podľa Malayky Rahman z organizácie Asthma UK spomínaný výskum nasvedčuje tomu, že zdravá strava môže prispieť k zníženiu rizika vzniku astmy.

Dôkazy naznačujú, že vitamíny a antioxidanty v čerstvom ovocí a zelenine môžu napomôcť pri liečbe astmy. Naša organizácia preto astmatikom odporúča jesť vyváženú stravu. Tá zahŕňa denne päť porcií ovocia a zeleniny, najmenej dva razy do týždňa ryby a najmenej raz do týždňa strukoviny,” dodala Rahman. V súčasnosti sa na astmu celosvetovo lieči asi 300 miliónov ľudí, na Slovensku ňou trpí okolo 150-tisíc ľudí.

Reklama na magazín Vintage District