Oslava Dňa palaciniek

Nech zdvihne ruku ten, kto nemá rád palacinky. Isto iste sa medzi nami nájde zopár jedincov. Táto sladká dobrôtka má však slušnú základňu svojich verných fanúšikov naprieč krajinami. Napríklad v Anglicku či vyhľadávanom Francúzsku. Vyslúžila si i svoj deň – 13. február. Ako inak ho osláviť, než prípravou lahodných kúskov na rôzne spôsoby? Inšpiráciu nájdete aj u cukrárky Kuchyne Lidla Veroniky Bušovej.

Počas celého februára máte čas vzdať hold obľúbenej maškrte. Palacinky sú tenké placky z jednoduchého cesta, ktorých história siaha naozaj ďaleko. Považujú sa za jeden z najstarších pokrmov. Zmienky o nich pochádzajú už z doby neolitu. V tom čase ich ale určite nemali možnosť servírovať tak, ako dnes. Spravte si malé veľké radosti a pustite sa do prípravy. Čo takto na spôsob crêpes suzzette. Zaberie vám to približne 40 minút a potešíte okrem seba pokojne ešte ďalších 5 kamarátov či rodinných príslušníkov. Nachystajte si sitko, metličku na šľahanie, panvicu a strúhadlo. Crêpes suzzette sa nezaobídu bez 150 g hladkej múky Belbake, štipky soli, 20 g kryštálového cukru Belbake, kôry z 1 pomaranča, 4 vajíčok, 1 žĺtka, 400 ml plnotučného mlieka privátnej značky Pilos, 80 g prepusteného masla na pečenie palaciniek. Pomocníci, ktorí dodajú chuť vašej omáčke sú: šťava z 2 pomarančov (cca 150 ml), šťava z 1 citróna, 3 lyžice pomarančového likéru, kôra z pomaranča a z citróna, 100 g kryštálového cukru Belbake, 120 g masla Pilos a 3 lyžice Karpatského KB.

Čo ďalej?

Múku preosejte do väčšej misky. Pridajte soľ, cukor a pomarančovú kôru. Neskôr vajíčka, žĺtok a rozmiešajte dohladka. Postupne začnete prilievať mlieko a necháte odstáť aspoň 1 hodinu. Na rozpálenej panvici s trochou prepusteného masla pečiete dlho očakávané palacinky.

Spomínanú omáčku pripravíte opätovne v miske, v ktorej dáte dokopy pomarančovú a citrónovú šťavu, likér, citrónovú a pomarančovú kôru. Cukor dáte na panvicu, aby skaramelizoval s 2 lyžicami zmesi. Keď sa vytvorí karamel, pridáte maslo a prilejete zvyšnú zmes. Zakomponujete ešte pomaranč nakrájaný na kolieska a necháte prevariť asi 3 minúty. Palacinky vo finále poskladáte do trojuholníkov a ohrejete v omáčke aspoň 1 minútu. Na záver prilejete brandy, ak máte možnosť oflambujete a môžete odštartovať oslavu Dňa palaciniek.

Reklama na magazín Vintage District