Káva s mliekom patrí medzi obľúbený nápoj, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť deň. Avšak objavujú sa názory, že ide o škodlivú kombináciu. Je to naozaj tak?
Káva a mlieko sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých kultúr a spôsobov prípravy kávy, od espressa s mliekom až po cappuccino či viedenskú kávu. Napriek ich popularite sa však objavujú rôzne tvrdenia o potenciálnom negatívnom vplyve na trávenie. Pred niekoľkými rokmi sa internetom šírili správy, že káva s mliekom škodí dvanástniku. To vyvolalo diskusiu medzi odborníkmi aj laickou verejnosťou. Avšak, ako poznamenáva Monika Matúšová, znalkyňa kávy a baristka z pražiarne kávy Zlaté Zrnko, tieto tvrdenia boli založené skôr na anekdotách než na vedeckých dôkazoch. „O tom, že káva s mliekom nejakým spôsobom škodí nášmu dvanástniku, a teda celému tráveniu, sme mohli prvýkrát počuť asi pred šiestimi rokmi, keď o tom na sociálnej sieti informoval istý vedec. Už to bolo trochu zvláštne, pretože štúdie sa väčšinou zverejňujú na vedeckých platformách a nie na sociálnych sieťach,“ hovorí baristka a dodáva, že uvedený status kritizovalo viacero odborníkov, ktorí v ňom objavili niekoľko chýb.
Vedie káva s mliekom k problémom s trávením?
Aktuálne vedecké štúdie a odborné názory sa zhodujú na tom, že káva s mliekom ako taká nemá preukázateľne negatívny vplyv na trávenie u väčšiny ľudí. Problematika môže nastať pri individuálnej intolerancii na laktózu alebo iných špecifických reakciách na mlieko. Matúšová dodáva, že káva s mliekom nemusí byť pre každého; dôležité je poznať svoje telo a jeho potreby.
Alternatívy pre intolerantných
Pre osoby s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na bielkoviny kravského mlieka existujú mnohé alternatívy. Rastlinné mlieka ako sójové, mandľové, ryžové alebo ovsené mlieko ponúkajú možnosť vychutnať si obľúbené kávové nápoje bez obáv z negatívnych reakcií. Matúšová, ktorá sama uprednostňuje ovsené mlieko, zdôrazňuje, že výber náhrady by mal závisieť od osobných preferencií a tolerancie. „Každý nech pije takú kávu, ktorá mu chutí a prospieva, teda ktorá vyhovuje jeho organizmu. Mlieko a cukor do kávy patria, vôbec ju nekazia, ale ovplyvňujú jej výslednú chuť. Mlieko pritom nemusí byť zákonite živočíšneho pôvodu,“ hovorí baristka z pražiarne kávy Zlaté Zrnko
Aké sú skutočné zdravotné prínosy?
Káva, v umiernených množstvách, ponúka rôzne zdravotné výhody, vrátane podpory metabolizmu a posilnenia duševnej bdelosti. Kombinácia s mliekom, pokiaľ je konzumovaná rozumne a s ohľadom na individuálne zdravotné potreby, nemusí byť prekážkou. Naopak, môže poskytovať príjemný gurmánsky zážitok bez negatívneho vplyvu na zdravie.
Valentínsky tip
Láska na prvé zrnko
Darček pre lásku, ktorá je rovnako silná a jemná ako káva Zlaté Zrnko. Oživte romantické chvíle a prebúdzajte svoje zmysly s každým dúškom lahodnej kávy bohatej na arómu a vyváženú chuť čokolády, orieškov či ovocia. Sladká či zamatová horkastá káva je tým správnym spoločníkom pre vaše nezabudnuteľné spoločné láskavé momenty. www.zlatezrnko.sk