Gaštany

Tretie ročné obdobie so sebou nesie, okrem chladnejšieho počasia, aj krásne farebné scenérie ozvláštnené šuchotom lístia pod našimi krokmi a vôňu pečených gaštanov spoza oblokov, prípadne na blížiacich sa vianočných trhoch. Gaštany s ich hnedými kabátmi symbolizujú zmenu ročných období a zvraty v prírode.

Príprava tejto lahôdky predstavuje pre mnohých z nás rituál, ktorý so sebou nesie okrem radosti i spojenie s prírodou. Môžete ich pripraviť hneď na niekoľko spôsobov – samostatne ich upiecť, naliať si k ním chutné víno z pestrej ponuky v Lidli,  zapracovať ich ako prílohu k hlavným chodom – plnka do morky alebo budú súčasťou sladkých potešení v podobe tort či koláčov. Špeciálne do dezertov sa ideálne hodí sladučké gaštanové pyré. Stačí k nemu pridať trochu smotany na šľahanie a behom pár sekúnd vykúzlite skvelý, jemný, chutný krém. Využitie nájde ako plnka do vyhľadávanej rolády napríklad. Vytvorte si s nimi jedinečnú atmosféru pripomínajúcu krásu jednoduchých, ale za to hlbokých zmyslov života. Okrem iného, dozaista oceníte, že sú bohaté aj na vitamíny B, E, K a v neposlednom rade i C a dokážu konkurovať napríklad typickej zásobárni na tento vitamín – citrónu. Plody gaštanov privíta aj vaša koruna krásy, koža, no aj žalúdok, srdce a mozog. Pozitívne účinkujú aj pri reumatických ochoreniach a podporujú bezproblémový krvný obeh.

Dobrou správou je, že sú vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahujú glukózu, sodík a hlavne lepok.

Vedeli ste, že stromy tejto lahôdky zbavujú bezprostredné okolie negatívnej energie? Hovorí sa, že práve týmto stromom sa môžete zveriť do rúk a preniesť na ne akékoľvek zdravotné problémy či už v rámci tých fyzických, alebo psychických. Stačí, ak vyhľadáte gaštan, pritlačíte sa k jeho kôre chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela.

Reklama na magazín Vintage District