káva

Káva môže mať tisícky chutí sama o sebe. Keď kvalitnú kávu doplníme o netradičné potraviny, môže vzniknúť nielen nová, originálna chuť. Poznáte tieto netradičné trendy miešania kávy?

Kým niektorí polemizujú, či do kávy patrí cukor alebo mlieko, odvážlivci neváhajú a kombinujú ju s citrónom, sirupmi, inými nápojmi či dokonca s uhlím. „Je fascinujúce, ako káva ľudí baví už stovky rokov a koľko nových trendov jej prípravy sa objaví každý rok,“ hovorí baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko. „Osobne ma veľmi teší, že sa tento nápoj stále vyvíja. Základom každej trendy novinky však musí byť kvalitná káva. Potom sa s ňou dá experimentovať.“

Ranná vzpruha

Máloktorý milovník kávy si vie svoje ráno predstaviť bez šálky povzbudzujúceho nápoja. Kofeín je jedna z látok, ktorá robí z kávy najpopulárnejší nápoj na svete. „Káva má oveľa viac účinkov, ktoré blahodarne ovplyvňujú zdravie človeka a sú vedecky potvrdené. Hovorím samozrejme o kvalitnej zrnkovej káve, ktorá je správne zberaná, fermentovaná, pražená aj pripravená,“ zapája sa do debaty pražiar Václav Faltus, ktorý má na konte mnoho medailí za svoje pražiarske umenie.

Netradičné chute kávy
Zdroj foto: Zlaté Zrnko

Bulletproof káva na začiatok dňa?

Schopnosť niektorých baristov experimentovať s miešaním kávy s inými druhmi potravín niekedy prinesie trend, ktorý zachváti celý svet. Medzi ten patrí aj bulletproof káva. Ide o inovatívnu kávu s tukom – s maslom, s kokosovým olejom alebo s oboma naraz. Jej vyznávači pripúšťajú, že to nie je šálka kávy pre každého, pretože má veľmi špecifickú chuť. Ale prisahajú, že jej benefity stoja za to. Máte odvahu na chvíľu zabudnúť na pôvodnú chuť kávy a vydať sa na cestu experimentu?

Tuky vo forme masla a kokosového oleja – obe ideálne v bio kvalite, skombinované s vysoko kvalitnou a správne upraženou zrnkovou kávou, sú rýchlou vzpruhou pre organizmus a to bez toho, aby spôsobili akýkoľvek výkyv glukózy v krvi alebo ťažkosti s trávením. Tuky sú dôležité pre celý organizmus vrátane mozgu. Bulletproof káva navyše čiastočne zasýti a je diaľnicou k vysokému výkonu bez zbytočného zaťaženia organizmu.

Každý vyznávač Buletproof kávy má svoj vlastný odskúšaný recept. Základom je čerstvo pomletá kvalitná zrnková káva. Zaleje sa vo french presse zovretou vodou vychladnutou na 95 stupňov. Potom, ako sa káva vylúhuje, preleje sa do mixéra. Treba pridať kravské maslo alebo ghee, olej a mixovať, kým sa na vrchu nápoja neurobí pena. Potom sa káva naleje do šálky a skvelý deň plný energie sa môže začať!

Nezvyčajné chute kávy vďaka doplnkom
Zdroj: www.istockphoto.com

Káva s citrusmi

Spojenie špecifickej chute kávy s kyslým citrónom neznie na prvé počutie veľmi lákavo. Napriek tomu má káva s citrónom mnoho fanúšikov. „Citrusy sa k niektorým druhom kávy skutočne hodia, pristanú jej aj mandarínky, pomaranč a limetka,“ hovorí M. Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Spojenie kávy s citrónovou šťavou je koktailom extra dávky antioxidantov, neexistujú však vedecké dôkazy o tom, že by spoločne fungovali lepšie než keď si dáme zvlášť kávu a zvlášť citrónovú vodu.

Ružová káva

„Experimentovanie s kávou je fajn, pokiaľ neškodí zdraviu. Určite netreba veriť všetkému, čo nájdeme na internete, je presvedčená baristka zo Zlatého Zrnka. „Ak niekto túži po nových chutiach, môže skúsiť bezpečnejšiu a zaujímavú pink coffe alebo čierne Goth Latte.

Originálna ružová káva je skutočne ružová. Nezvyčajnú farbu robí šťava z červenej repy. Je to známy antioxidant, ktorý prospieva pečeni, cievam aj srdcu. S kávou sa servíruje tak, že sa v pomere 1:2 zmieša s mliekom, našľahá sa a potom sa naleje do kávy. Že ide skutočne o pink coffe a nie fejk zafarbený ružovým farbivom, ľahko odhalíte podľa jemnej sladkastej chuti.

Nezvyčajné chute kávy vďaka netradičným doplnkom
Zdroj foto: Zdroj: www.istockphoto.com

Čierno čierne Goth Latte

Čierna káva nie je nijaká novinka, hoci v skutočnosti má rôzne odtiene hnedej alebo orieškovej. Trendom je však Goth Latte, skutočne čierna káva, zafarbená aktívnym uhlím. Samozrejme, nie tým na kúrenie, ale vhodným na konzumáciu.

Aktívne uhlie dnes už bežne dostať v niektorých obchodoch s kulinárskymi špecialitami a používa sa napríklad na čierne hamburgerové žemle, palacinky, wafle alebo na výrobu čiernej zmrzliny.

Okrem nezvyčajnej farby obohacuje kávu o detoxikačné účinky, pretože aktívne uhlie na seba dokáže viazať niektoré jedy a odpadové látky a odvádzať ich z organizmu.

Podľa svojho gusta

„U nás v Zlatom Zrnku vyznávame názor, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob pitia kávy. Nech si ju dá každý tak, ako mu chutí – malú, alebo veľkú, s cukrom, s mliekom, s penou… Filtrovanú za tepla alebo za studena, alebo pripravenú inak. Ak si urobí svoju šálku z kvalitnej kávy, bude z nej mať pôžitok pre zmysly aj pre telo,“ je presvedčený V. Faltus.

Kávy rôznych chutí, od horkých, cez ovocné, orieškové či čokoládové nájdete v každej dobrej pražiarni kávy alebo v kaviarni s pražiarňou. Ak sa pražiar vo svojom remesle vyzná, kávu praží s láskou a zároveň počúva svojich zákazníkov, určite má v portfóliu aj kávu, ktorá nezaťažuje žalúdok a trávenie či kvalitnú bezkofeínovú kávu a vie, že ak niekto chce, aby bola šálka kávy kofeínovou bombou, treba ju nechať dlhšie filtrovať,“ hovorí M. Matúšová. „Kávové trendy sú určite fajn, ale niekedy sa v nich snažíme nájsť to, čo je už dávno vymyslené,“ uzatvára skúsená bariska.

Patríte k milovníkom kávy? Tak si nenechajte ujsť súťaž o 3 x 200 g balenie kvalitnej zrnkovej kávy Zlaté Zrnko. Do súťaže sa môžete zapojiť na našom Instagrame/Hviezdnepremeny 

 

Reklama na magazín Vintage District