ROZHOVOR s dvojnásobnou babkou Ali, ktorá vo veku 50 + búra mýty a dobýja bikini fitness

Prečítajte si inšpiratívny rozhovor s Ali, babkou dvoch vnúčat, ktorá vo veku 50+ získala ocenenia v bikini fitness. Zistite, čo ju motivovalo k zmene životného štýlu a ako prekonala výzvy.

Vek je len číslo. Táto otrepaná fráza stopercentne platí v prípade inšpiratívnej ženy Ali – babky dvoch nádherných vnúčat, Elly a Samka. Táto dáma vo veku 50+ búra stereotypy o tom, čo je možné dosiahnuť v rôznych fázach života. Na nedávnom Austriacupe vo Viedni sa totiž umiestnila na 2. mieste v kategórii bikiny fitness nad 165 cm a na 3. mieste v kategórii bikiny nad 40 rokov, kde súťažila s oveľa mladšími súperkami. V rozhovore s Ali sa dočítate, čo ju motivovalo, ako zvládala prísne diéty a tréningy a čo jej táto cesta priniesla. Ak potrebujete inšpiráciu na radikálnu zmenu v živote, tento rozhovor je pre vás!

Ali, čo ťa motivovalo k súťaženiu? Viem, že miluješ šport a fitness, ale preteky?

Máš pravdu, vždy som sa súťažiam vyhýbala. V mojich 20-tich rokoch, krátko po pôrode, som bola oslovená, ale po troch mesiacoch to skončilo, pretože mi všetko bolo malé, svaly rástli a bola som neustále hladná – jednoducho sme ešte nevedeli ako na to. Navyše, nikdy sa mi nechcelo ísť do súťažnej diéty.

ROZHOVOR s dvojnásobnou babkou Ali, ktorá vo veku 50 + búra mýty a dobýja bikini fitness

Čo sa teda zmenilo? Spolu so synom Martinom máte spoločnú firmu AOS_ZONE (Art of Sport Zone), ktorá sa zameriava na šport, tréning, diagnostiku, školenia, eventy a cvičenie s deťmi, takže si stále “v tom”.

V mojom živote nastalo veľa negatívnych situácií a zmien, cítila som sa stratená. Potrebovala som niečo radikálne zmeniť, inak by som sa zbláznila. Stretla som svojho známeho trénera Petra Turteva v Cross Gyme v Šamoríne. Po rozhovore o mojom zdraví, ktoré sa zhoršilo po zranení kolena v roku 2020 na našej akcii, 5h MDŽ maratón cvičení, ma presvedčil, že cvičenie by mohlo zmierniť až odstrániť moje bolesti chrbta aj nôh.  V tom čase Peter viedol troch súťažiacich na preteky, a každodenná konfrontácia s ich telami 😊 ma tak inšpirovala, že som sa rozhodla začať trénovať aj sa prihlásiť na súťaž.

Takže to bolo rýchle rozhodnutie a veľké zmeny?

V podstate áno. Zmenili sme stravu a začali sme trénovať štyrikrát týždenne. Pred súťažou sme to zvýšili na päť až sedem krát. Strava bola základom, a ku koncu to bola doslova alchýmia s vodou, soľou, bielkovinami a sacharidmi.

My sme rozmaznaná generácia, všade vidíme hneď, že nám je niečo nedopriate, že sa musíme prekonávať, ale ak si správne nastavíš stravu, hlavu – nemusíš trpieť.

Čo bolo najťažšie?

Mňa to všetko bavilo. Postupne som začala chudnúť a vidieť zmeny, aj keď diéta bola náročná na pravidelnosť a prípravu jedál. Peťovi stačil jeden pohľad na formu a hneď videl, či dodržiavam plán, nedá sa ho oklamať 😊skúsenosti, sú skúsenosti. V lete som prekonala krízu v podnikaní, postavila sa opäť na nohy a už to fičalo.

Varí sa všetko na vode? To si neviem predstaviť, nevychutnala by som si to jedlo.

Pravda je, že jedlo je kľúčové. Záleží na atlétovi, v akej forme príde, podľa ktorej sa nastavuje strava. Varí sa na vode, dusí, pečie s bylinkami a korením. My sme rozmaznaná generácia, všade vidíme hneď, že nám je niečo nedopriate, že sa musíme prekonávať, ale ak si správne nastavíš stravu, hlavu – nemusíš trpieť.

Mala som trému pred pódiom, totálnu paralýzu, ale dala som to aj keď vedľa mňa stáli ženy 10-30 rokov mladšie.

A čo súťaž? Čo bolo najťažšie?

Súťaž som brala ako zábavu. Keď Peter schválil moju formu, vedela som, že už to je výhra. Moje bolesti sa tiež postupne vytrácali a psychicky som sa cítila výborne. Síce som mala trému pred pódiom, totálnu paralýzu, ale dala som to aj keď vedľa mňa stáli ženy 10-30 rokov mladšie.

Takže odkaz pre ostatné ženy je jasný – nezostať doma a plakať do vankúša, ale rozhodnúť sa niečo robiť?

Presne tak. Silový tréning je základ. Kardio a milión variácií s gumami môžeš robiť, ale kto vymyslel posilňovanie – bol pán 😊.Najdôležitejšie je mať dobrého trénera, aspoň na začiatku. Btw, u nás v AOS_ZONE ich máme, takže ak chceš začať, kontaktuj ma a naučíme ťa správne techniky.

ROZHOVOR s dvojnásobnou babkou Ali, ktorá vo veku 50 + búra mýty a dobýja bikini fitness

Niečo, čo ťa prekvapilo?

Prekvapilo ma, ako rýchlo som zvládla ťažšie váhy a to že môžem jesť viac a vyzerať lepšie. Ale najväčšia výhra bola, že bolesti chrbta, nôh sú takmer preč.

Máš nejakú funny príhodu?

Spomínam si, ako sa ma Peter na začiatku pýtal, či budem jesť mäso na raňajky. Nebola som raňajkový typ, oči som prevrátila. Ku koncu som sa tešila na ranné kuracie najviac 😊.

Môj 4r. vnuk Samko, držal trofeje, sa ma spýtal: “Alibabina, za čo si to dostala? Behala si?” Syn čakal ako vykľučkujem s odpoveďou. Hovorím mu, „rozhodcovia hodnotili a kontrolovali, či som dobre cvičila v gyme a či mám dobré svaly“ 😊.

V kategórii bikini fitness sa kladie dôraz na štíhlu, ľahko osvalenú a pevnú postavu. Hodnotí sa symetria a tvar postavy (širšie, guľaté ramená, pevné prsia, štíhly pás, ľahko vyrysované bruško, guľatý zadok, osvalené stehná), farebný odtieň pokožky, make-up, účes, šperky, pózovanie, celková prezentácia a vzhľad. Bikina by mala byť v skratke taká „femme fatale“ (poznámka redakcie ku kategórii bikiny)-

 

Reklama na magazín Vintage District