Profil ženy s dokonalou pleťou a prirodzeným vzhľadom

Kyseliny v kozmetike sú neoddeliteľnou súčasťou modernej starostlivosti o pleť. Dve z najpopulárnejších a najúčinnejších sú kyselina salicylová a kyselina glykolová. Každá z nich má unikátne výhody, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť kvalitu pleti.

Jeseň býva ideálnym obdobím na zameranie sa na obnovu pleti. Po lete je naša pokožka často unavená zo slnečných lúčov a vysušená z klimatizácie či vetra. Práve kyseliny v kozmetike môžu byť skvelým riešením na regeneráciu a dosiahnutie krásnej, zdravej a sviežej pleti. Ak ste sa niekedy pýtali, čo kyseliny v kozmetike vlastne robia a ako vám môžu pomôcť, tento článok je presne pre vás!

Prečo práve jeseň je vhodným obdobím na použitie kyselín?

Na jeseň čelíme novým výzvam v starostlivosti o pleť. Suchosť, strata jasu, jemné vrásky a pigmentové škvrny sú časté problémy, ktoré po lete trápia mnohé z nás. Náprava môže byť na dosah ruky, ak správne využijeme kyseliny.

Kyseliny ako zázrak v kozmetike

V prípade, že ste ešte nepoužívali kyseliny, možno vás myšlienka aplikovať ich na pokožku trochu znepokojuje. Ale pravda je, že kyseliny sú v kozmetike používané už desaťročia a ich účinky sú dobre overené. Pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky, stimulujú tvorbu nových a hydratujú pleť. Výsledkom je zdravší a mladistvejší vzhľad. Samozrejme, nie všetky kyseliny sú rovnaké. Niektoré sa zameriavajú na hlbšie čistenie pleti, iné na hydratáciu alebo zjemnenie textúry.

Zoznámte sa s najlepšími kyselinami pre vašu pleť!

Kyselina salicylová – Perfektná na čistenie a boj s akné

Kyselina salicylová predstavuje jednu z najznámejších BHA kyselín (Beta Hydroxy Acid), ktorá má silné čistiace a protizápalové vlastnosti. Jej najväčšou výhodou je, že preniká hlboko do pórov, kde rozpúšťa nadbytočný maz a čistí nečistoty, čo býva kľúčové pre pleť náchylnú na akné a čierne bodky. Použitie kyseliny salicylovej tak znižuje tvorbu nedokonalostí a zároveň upokojuje pokožku. Vďaka tomu, že má lipofilné vlastnosti (je rozpustná v tukoch), je ideálna najmä pre mastnú a aknóznu pleť; zjednocuje tón pleti, zosvetľuje pigmentové škvrny, má antibakteriálne účinky a podľa najnovších výskumov zabraňuje aj spáleniu spôsobenému UVB žiarením!

Ak vás teda trápia problémy ako rozšírené póry alebo mastná pleť, kyselina salicylová bude vaším najlepším priateľom. Pravidelné používanie tejto kyseliny vedie k viditeľnému zlepšeniu textúry pleti a zníženiu výskytu nedokonalostí.

Kyselina glykolová – Expert na rozjasnenie pleti

Ak hľadáte riešenie na zlepšenie tónu a štruktúry pleti, kyselina glykolová môže byť tou správnou voľbou. Táto AHA kyselina (Alpha Hydroxy Acid) pôsobí predovšetkým na povrchu pleti, kde jemne odstraňuje odumreté bunky a podporuje tvorbu nových. Vďaka jej exfoliačným schopnostiam pomáha vyhladzovať vrásky či jazvy, zjemňuje pigmentové škvrny a dodáva pleti nádherný jas. Medzi ďalšie výhody jej používania patrí regulácia sekrécie kožného mazu a keratinizácie pokožky alebo stimulácia fibroblastov k produkcii elastínu a kolagénu, čím sa zlepšuje pevnosť pokožky.

Kyselina glykolová v kozmetike je obzvlášť vhodná pre zrelú pleť so sklonom k ​​akné, so zafarbením alebo čiernymi bodkami. Jej pravidelným používaním môžete získať pevnejšiu a jemnejšiu pokožku. V prípade citlivej pleti sa odporúča použiť nízku koncentráciu kyseliny glykolovej alebo zvoliť inú, jemnejšiu kyselinu, napríklad kyselinu mliečnu.

Kyselina mliečna – Jemnosť a hydratácia v jednom

Kyselina mliečna patrí medzi jemnejšie kyseliny, vďaka čomu je vhodná pre citlivú a suchú pleť. Býva známa svojimi hydratačnými vlastnosťami, keďže viaže vlhkosť v pleti a pomáha udržať ju jemnú a hydratovanú. Kyselina mliečna je skvelým nástrojom na jemnú exfoliáciu bez podráždenia, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí začínajú s kyselinami v starostlivosti o pleť.

Kyselina mandľová – Jemný exfoliant pre citlivú pleť

Táto kyselina je ďalšia AHA kyselina, ktorá býva známa svojou jemnosťou. Má väčšie molekuly než kyselina glykolová, takže preniká do pleti pomalšie a spôsobuje menej podráždenia. Takisto čistí upchaté póry, čím zabraňuje vzniku vyrážok a nedokonalostí a pomáha redukovať už vzniknuté vyrážky. Kyselina mandľová je vhodná pre citlivú pleť, no stále poskytuje výhody exfoliácie a rozjasnenia.

Okrem toho sa v kozmetike používa aj:

  • kyselina azelaová (pre silné antibakteriálne a keratolytické účinky je vhodná pre aknóznu pleť alebo pokožku s rosaceou),
  • kyselina šikimová (alfa hydroxykyselina s protizápalovými, antibakteriálnymi a sebo-regulačnými účinkami, pomáha pri akné),
  • kyselina askorbová (táto kyselina je vlastne vitamín C, ktorý sa používa na rozjasnenie a zosvetlenie pleti, má antioxidačné účinky),
  • kyselina ferulová (pôsobí synergicky s kyselinou askorbovou a stabilizuje ju; zjednocuje tón pleti a rozjasňuje, rovnako ako vitamín C, má antioxidačné účinky),
  • kyselina tranexamovákyselina kojová (zabraňujú vzniku pigmentových škvŕn, redukujú pupienky a spomaľujú starnutie pleti).
Usmiata žena s hladkou a rozjasnenou pleťou v prirodzenom svetle.
Žiarivá a zdravá pleť vďaka účinnej starostlivosti. pomocou kyselín. Zdroj foto: Unsplash

Ako správne používať kyseliny v starostlivosti o pleť?

Pri používaní kyselín je dôležité pamätať na niekoľko základných pravidiel. Vždy začnite pomaly, najmä ak ste kyseliny nikdy predtým nepoužívali. Odporúča sa začať s nižšou koncentráciou a používať produkty s kyselinami len niekoľkokrát týždenne, aby si pleť zvykla.

Dôležitou súčasťou rutiny s kyselinami je aj ochrana pred slnkom. Kyseliny robia pleť citlivejšou na UV žiarenie, preto je nevyhnutné používať denný krém s SPF.

Investujte do kvalitnej kozmetiky

Používanie kyselín je skvelou cestou, ako obnoviť a rozžiariť pleť. Oplatí sa však investovať do kvalitných produktov, ktoré sú klinicky overené a šetrné k pokožke. Ak hľadáte účinnú kozmetiku s obsahom kyselín, skvelú voľbu predstavuje kozmetika La Roche-Posay, ktorá ponúka množstvo produktov zameraných na regeneráciu a starostlivosť o pleť.

Kyseliny sú kľúčom ku krásnej, žiarivej a zdravej pleti, obzvlášť na jeseň. Ich správne používanie vám môže priniesť dlhotrvajúce výsledky, preto ich neváhajte zaradiť do svojej starostlivosti o pleť a aj pokožku celého tela.

Reklama na magazín Vintage District