vitamin-c-4940388_1280

Vitamín C poznáme sotva sto rokov, no naše životy ovplyvňuje odjakživa. O tom, aký je dôležitý, sa ľudia presvedčili až pri jeho nedostatku, čo sa prejavuje chorobou nazývanou skorbut (slovensky kostižer). Na nedostatok vitamínu C totiž ľudia zomierali už od praveku.

Dôkazom sú kostrové nálezy z doby kamennej a bronzovej a tiež známe prípady námorníkov, ktorým po dlhotrvajúcom výpadku rastlinnej potravy vypadali zuby, trpeli krvácaním, fraktúrami kostí a tieto prípady často končili smrťou. Posádku Jacquesa Cartiera, ktorý so svojou loďou zakotvil na rieke St. Lawrence, zachránil strom, ktorého kôra a ihličie obsahovali vitamín C. Lekárska komora tomu vtedy veľmi neverila, no v roku 1747 objavil škótsky lekár James Lind zázračnú silu v citrusových plodoch. Slávny moreplavec kapitán James Cook nútil svoju posádku denne piť citrónovú šťavu.

Izolovať vitamín C sa však podarilo až o dvesto rokov neskôr. Prvý bol vedec Bezssanoff , ktorý ho získal z kapusty, no ešte stále len ako neznámu látku. Neskôr, v roku 1928, izoloval vitamín C z papriky fyziológ Albert Szent Gyorgii. Za svoj objav získal v roku 1937 Nobelovu cenu.

Vitamín C aktivuje obranyschopnosť organizmu a zároveň chráni pred nadmernými zápalmi, pôsobí ako ideálny imunomodulátor potrebný pre fungovanie imunitného systému a súčasne je jedným z najdôležitejších antioxidantov. Americký National Institute of Environmental Health Science vo viacerých štúdiách na krvných vzorkách dokázal, že vitamín C poskytuje zo všetkých telu vlastných antioxidantov najrýchlejšiu a najrozsiahlejšiu ochranu pred oxidačným stresom. Nedostatok vitamínu C je synonymom oxidačného stresu a ten vedie k poškodeniu tkanív a k nadmernej imunitnej a zápalovej odpovedi. Vitamín C posilňuje imunitný systém pri strese a znižuje u pacientov pod stresom riziko chorôb z prechladnutia na polovicu – to potvrdzujú klinické štúdie.

Institut für TCM (Inštitút tradičnej čínskej medicíny) a Anti-Stress and Health Research Center Univerzity Jinan v Číne nedávno v rámci neklinických štúdií skúmali, ako to prebieha. Chrípkou vyvolané zápaly pľúc boli výrazne zvýšené, ak im predchádzal stres. Vitamín C znížil oxidačný stres, zápal v pľúcach a obnovil membránový potenciál mitochondrií a zlepšil obranyschopnosť organizmu proti vírusom.

Reklama na magazín Vintage District