vlaknina-1
Reklama na značku Esmero

V dnešnom svete chceme mať všetko rýchlo – rýchlo sa dopraviť do cieľa cesty, rýchlo zjesť obed počas práce, rýchlo stihnúť odovzdať všetky projekty. Všetko je rýchlo, rýchlo a rýchlo. Táto prepracovanosť, stres a nedostatok oddychu majú vedľajšie negatívne účinky na ľudské telo. Rýchly spôsob života si berie svoju daň aj na trávení. Človek následne skončí so zápchou, hnačkou či nadúvaním. Hľadáte dlhodobé riešenie? Je ním vláknina.

Prečo telo potrebuje vlákninu

Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinnej potravy, ktorá sa z vášho tráviaceho traktu nevstrebáva. Každá vláknina zväčšuje objem stolice už iba svojou prítomnosťou vo vašich črevách. Iba niektoré druhy vlákniny súčasne aj zmäkčujú stolicu tým, že na seba viažu vodu. Vytvára sa tak gél, ktorý pôsobí ako špongia a zabezpečí väčší objem a mäkšiu stolicu. Črevá sa správne rozhýbu a to je vaša šanca na pravidelné vyprázdňovanie. Bez ťažkostí a bolesti. Pre mnoho ľudí je to veľká úľava.

Druhy vlákniny

Je zvykom rozdeľovať vlákninu do kategórií na základe svojej rozpustnosti. Máme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina je taká, čo sa rozpúšťa vo vode alebo viaže vodu na seba, vo vode napučí a tým vytvorí gél, čo má práve veľký význam pre zmäkčovanie stolice.

Iba niektoré druhy vláknin slúžia súčasne aj ako prebiotikum, tj. potrava pre vaše priateľské črevné baktérie, ktoré potom túto vlákninu fermentujú. Tieto prebiotiká, inak povedané fermentovaná vláknina, sa tak rozštiepi a pomáha udržiavať vaše črevá a tým aj vaše trávenie v dobrej kondícii.

Prečítajte si aj: Prečo máte chuť na určité jedlá? Možno je to celkom jednoduché

Ako si vybrať správny typ vlákniny?

Hľadajte vlákninu, ktorá zväčšuje objem stolice, súčasne ju aj zmäkčuje, pritom má prebiotické vlastnosti, takže slúži ako potrava pre vaše priateľské črevné baktérie.

• Pšeničné otruby patria do radu nerozpustných vláknin, ktoré sú súčasťou celozrnnej potravy. Otruby pôsobia tak, že „kefujú“ črevá, čím provokujú črevo ku zvýšenej sekrécii vody. Zmäkčujú stolicu aj napriek tomu, že sú nerozpustné a nenapučia sa. Otruby nemajú prebiotické vlastnosti.

• Psyllium patrí medzi rozpustné vlákniny, známy z lekárne ako doplnok stravy. Psyllium viaže obrovské množstvá vody, ktoré ale musí človek súčasne vypiť. Často sa vyžaduje vypiť ½ litra tekutín na jednu porciu psyllia. Ak je splnený pitný režim, psyllium potom vie dobre napučať a zmäkčiť stolicu.

• Innulín tiež patrí medzi rozpustné vlákniny a má dobré prebiotické vlastnosti. Vo vode sa síce rozpustí, ale nenapučí. Preto nedokáže zmäkčovať stolicu.

• PHGG (hydrozylovaná guarová guma) je vláknina, ktorá patrí medzi rozpustné vlákniny. Vo vode mierne napučí, a preto dokáže zmäkčovať stolicu. Užívateľsky je komfortnejšia na konzumáciu. Keď ju pridáme do jedla, nie je to poznať. Chuť aj konzistencia jedla zostane rovnaká. Práve schopnosti zmäkčovania stolice v spojení s mimoriadnym užívateľským komfortom, to je skvelá správa pre ľudí s chronickou zápchou. Zároveň pôsobí aj ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie.

OptiFibre® je 100% prírodná vláknina, ktorá obsahuje semená z guarovej rastliny (PHGG). Vo forme prášku je úplne rozpustná a môže sa vmiešať do teplých aj studených nápojov, či do mäkkých jedál (napr. jogurt). Žiadna horkosť, kyslosť ani podivná pachuť vám na jazyku nezostanú. Vláknina OptiFibre® účinne pomáha riešiť problémy so zápchou. Vďaka semenám z guarovej rastliny pôsobí aj ako prebiotikum. Odporúčaná dávka je 5-25g denne. OptiFibre® je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov. Viac informácií na www.optifibre.sk

Zdroj foto: Nestle

Spôsoby, ako do svojho dňa začleniť viac vlákniny :

Vyberte si celozrnný chlieb alebo celozrnné tortilly.
Na raňajky si doprajte cereálie s vysokým obsahom vlákniny s najmenej 5 gramami na porciu.
Konzumujte nakrájané ovocie alebo zeleninu (ideálne aj so šupkou).
Jedzte strukoviny (fazuľu) každý deň! Pridajte ich do šalátov, tacos, polievok alebo iných obľúbených jedál.
Namiesto bežných cestovín si zvolte si celozrnné cestoviny .

Denne si primiešajte do nápoja či jedla vlákninu v prášku (napr. OptiFibre®)

Reklama na magazín Vintage District