Obilniny

Na raňajky ovsená kaša, na obed pšeničné cestoviny a večer chrumkavý toast z ražného chlebíka. Všetky tieto jedlá majú spoločné jedno. Čo? Že ide o obilniny. Málokto z nás si bez nich vie predstaviť bežný deň. Sú totiž nenahraditeľným zdrojom komplexných sacharidov a základom vyváženého jedálnička. Keďže si diskontný reťazec Lidl uvedomuje ich nezastupiteľné miesto na našich tanieroch, ponuka v predajniach je plná chutných a zdraviu prospešných obilnín v rôznych formách. Od ovsených vločiek až po celozrnné špagety.

Obilniny poskytujú ľuďom viac potravinovej energie ako ktorýkoľvek iný druh rastlín na svete. Sú súčasťou ľudskej stravy už tisíce rokov, pričom spomedzi všetkých poľných plodín mali v historickom vývoji ľudstva najdôležitejšie postavenie. Premýšľate, čo všetko radíme do kategórie obilniny? Ani zďaleka nestačí spomenúť iba pšenicu, ovos a jačmeň, ktoré väčšine z nás spontánne napadnú ako prvé.

K obilninám patrí aj ryža, kukurica, raž, cirok, pohánka, amarant, quinoa, slzovka či proso, ktorého olúpaním získame malé žlté guľôčky, teda pšeno. Každá z nich je iná, no všetky obsahujú látky, z ktorých naše telo profituje a získava energiu. Okrem toho, že sú hlavným zdrojom sacharidov, nám dokážu zabezpečiť celý rad potrebných živín. Obzvlášť tie celozrnné. Tie sa môžu pochváliť ešte bohatším zastúpením vlákniny, vápnika, železa a vitamínov skupiny B. Pri pravidelnej konzumácii celozrnných obilnín navyše podporujete svoje trávenie, zmierňujete chronický zápal v tele a preukázateľne znižujete riziko srdcových chorôb, cukrovky či obezity. Ak po prečítaní týchto benefitov premýšľate, ako zaradiť obilniny do svojho jedálnička, prečítajte si nasledujúce tipy.

Jednoduchým prvým krokom je vymeniť klasickú bielu ryžu za zdravšiu náhradu. V Lidli nájdete napríklad Dlhozrnnú hnedú ryžu od privátnej značky Golden Sun. Je síce trošku tuhšia ako tá klasická, ale prekvapí vás príjemnou orieškovou chuťou. Rozdiel medzi hnedou a bielou ryžou je v spracovaní.

Biela ryža sa lúpe a brúsi, a tým prichádza o cenné živiny. Hnedá ryža sa upravuje len čiastočne, a preto je nutrične hodnotnejšia. Používať ju môžete úplne rovnako, ako bielu, na ktorú ste zvyknutí. Za vyskúšanie rozhodne stojí aj Pšeno Campo Largo. Je to starobylá bezlepková plodina pôvodom z Ázie, ktorá je ľahko stráviteľná a chutí skvelo na sladko aj na slano. Môžete z nej vykúzliť výborné pšenoto so zeleninou, ale aj raňajkovú kašu s orieškami a ovocím či dokonca chutný koláč. Je jednoducho všestranná.

Tretím tipom je Bulgur Campo Largo, z ktorého môže byť chutná vlákninou nabitá príloha k mäsu i k rybám, alebo ho môžete použiť ako závarku do polievky či pridať do šalátu. Skvele ladí s vlašskými orechmi, rukolou, syrom či hubami. Popustite uzdu vašej fantázii a pochutnávajte si na rôznych zdravých obilninách pokojne aj trikrát denne.

Reklama na magazín Vintage District