žena varí, strava, stravovanie

Táto látka je pre naše telo dôležitá, najmä však pre náš zrak. Ako zvýšiť príjem vitamínu A, aby nám navyše chutil? Tu je niekoľko tipov.

Vitamín A je bojovníkom na viacerých frontoch. Mnohí ľudia vedia najmä o jeho prínose pre zrak, no kľúčovú úlohu zohráva aj pre našu pleť, kosti či zuby a podporuje tiež funkcie nášho reprodukčného a imunitného systému. Túto látku telo prijíma z rastlinných aj živočíšnych zdrojov, no ide o rôzne formy.

Zo živočíšnych zdrojov ako pečienka, ryby, mlieko alebo vajíčka získava telo vitamín A v jeho aktívnej forme. To znamená, že keď je absorbovaný, je pripravený na okamžité použitie.

Rastlinná strava zas obsahuje zložky zvané karotenoidy, vrátane betakaroténu, lykopénu a luteínu. Telo si je schopné kedykoľvek v prípade potreby tieto látky premeniť na aktívnu formu vitamínu A. Karotenoidy dodávajú rastlinným potravinám oranžovú, červenú a zelenú farbu. Vo všeobecnosti možno povedať, že ak má ovocie alebo zelenina sýtu farbu, je pravdepodobné, že bude dobrým zdrojom jednej z týchto dôležitých zložiek, ktoré vaše telo dokáže premeniť na vitamín A.

Prečítajte si aj: 10 chýb, ktoré robia ľudia posadnutí zdravým životným štýlom

Ako zvýšiť príjem vitamínu A z rastlinných zdrojov:

Mrkva obsahuje veľa betakaroténu. Len jediná mrkva dokáže poskytnúť viac ako dvojnásobok denného príjmu vitamínu A. Mrkva je sama o sebe skvelým snackom, no je tiež dobrým doplnkom polievok a šalátov. Surová či varená mrkva môže byť chutnou prísadou aj vo vanilkovom proteínovom koktaile s trochou škorice.

• Oranžová, tak typická pre rôzne druhy tekvice, znamená aj veľa betakaroténu. Pečením sa z tekvice prirodzene uvoľňujú sladké chute a sú dobrou alternatívou tradičných zeleninových príloh. Vyskúšať môžete aj zmiešanie varenej tekvice s vývarom a vytvoríte tak základ pre chutnú polievku.

Špenát obsahuje karotenoid zvaný luteín, ktorý vo veľkej miere prispieva k jeho zelenej farbe. Čerstvý špenát je skvelou prísadou šalátov, jeho mrazená podoba je zas vhodným doplnkom do polievok, cestovinových omáčok a iných kombinovaných jedál. Pokiaľ je pre vás chuť špenátu príliš silná, vyskúšajte lístky baby špenátu. Obvykle majú totiž jemnejšiu a menej intenzívnu chuť.

Papriky všetkých farieb obsahujú rôzne karotenoidy, čo vysvetľuje aj množstvo farieb (zelenej, žltej, oranžovej, červenej a dokonca aj tmavofialovej), v ktorých sú dostupné. Skvele sa vynímajú v šalátoch, ale aj ako krájaná zelenina k humusu či avokádovému dipu.

Paradajky vďačia za svoju sýtu červenú farbu karotenoidu zvanému lykopén. Čerstvé paradajky sú veľmi dobrým základom šalátov, no sú veľmi chutné aj osve s trochou olivového oleja, soli a korenia. Paradajky v konzerve, pretlak či paradajkové pasty sú vhodné pri príprave polievok, omáčok alebo dusených pokrmov, najmä pokiaľ sa vám nechce piplať s čerstvými paradajkami.

Reklama na magazín Vintage District