žena varí, strava, stravovanie
SOTHYS PARIS

Táto látka je pre naše telo dôležitá, najmä však pre náš zrak. Ako zvýšiť príjem vitamínu A, aby nám navyše chutil? Tu je niekoľko tipov.

Vitamín A je bojovníkom na viacerých frontoch. Mnohí ľudia vedia najmä o jeho prínose pre zrak, no kľúčovú úlohu zohráva aj pre našu pleť, kosti či zuby a podporuje tiež funkcie nášho reprodukčného a imunitného systému. Túto látku telo prijíma z rastlinných aj živočíšnych zdrojov, no ide o rôzne formy.

Zo živočíšnych zdrojov ako pečienka, ryby, mlieko alebo vajíčka získava telo vitamín A v jeho aktívnej forme. To znamená, že keď je absorbovaný, je pripravený na okamžité použitie.

Rastlinná strava zas obsahuje zložky zvané karotenoidy, vrátane betakaroténu, lykopénu a luteínu. Telo si je schopné kedykoľvek v prípade potreby tieto látky premeniť na aktívnu formu vitamínu A. Karotenoidy dodávajú rastlinným potravinám oranžovú, červenú a zelenú farbu. Vo všeobecnosti možno povedať, že ak má ovocie alebo zelenina sýtu farbu, je pravdepodobné, že bude dobrým zdrojom jednej z týchto dôležitých zložiek, ktoré vaše telo dokáže premeniť na vitamín A.

Prečítajte si aj: 10 chýb, ktoré robia ľudia posadnutí zdravým životným štýlom

Ako zvýšiť príjem vitamínu A z rastlinných zdrojov:

Mrkva obsahuje veľa betakaroténu. Len jediná mrkva dokáže poskytnúť viac ako dvojnásobok denného príjmu vitamínu A. Mrkva je sama o sebe skvelým snackom, no je tiež dobrým doplnkom polievok a šalátov. Surová či varená mrkva môže byť chutnou prísadou aj vo vanilkovom proteínovom koktaile s trochou škorice.

• Oranžová, tak typická pre rôzne druhy tekvice, znamená aj veľa betakaroténu. Pečením sa z tekvice prirodzene uvoľňujú sladké chute a sú dobrou alternatívou tradičných zeleninových príloh. Vyskúšať môžete aj zmiešanie varenej tekvice s vývarom a vytvoríte tak základ pre chutnú polievku.

Špenát obsahuje karotenoid zvaný luteín, ktorý vo veľkej miere prispieva k jeho zelenej farbe. Čerstvý špenát je skvelou prísadou šalátov, jeho mrazená podoba je zas vhodným doplnkom do polievok, cestovinových omáčok a iných kombinovaných jedál. Pokiaľ je pre vás chuť špenátu príliš silná, vyskúšajte lístky baby špenátu. Obvykle majú totiž jemnejšiu a menej intenzívnu chuť.

Papriky všetkých farieb obsahujú rôzne karotenoidy, čo vysvetľuje aj množstvo farieb (zelenej, žltej, oranžovej, červenej a dokonca aj tmavofialovej), v ktorých sú dostupné. Skvele sa vynímajú v šalátoch, ale aj ako krájaná zelenina k humusu či avokádovému dipu.

Paradajky vďačia za svoju sýtu červenú farbu karotenoidu zvanému lykopén. Čerstvé paradajky sú veľmi dobrým základom šalátov, no sú veľmi chutné aj osve s trochou olivového oleja, soli a korenia. Paradajky v konzerve, pretlak či paradajkové pasty sú vhodné pri príprave polievok, omáčok alebo dusených pokrmov, najmä pokiaľ sa vám nechce piplať s čerstvými paradajkami.

Reklama na magazín Vintage District