jedlo

Určite sa s tým mnohí z nás stretli, že zdravé stravovanie odkladáme najmä kvôli nedostatku času. Ako si pripraviť zdravé jedlá cez víkend a zlepšiť tak svoj život? Máme pre vás tipy. 

Predpríprava jedla je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť zdravé a chutné jedlá počas pracovného týždňa. Stráviť jednu či dve hodiny cez víkend pri príprave základných jedál môže viesť k zorganizovanejšiemu a zdravšiemu stravovaniu počas celého týždňa. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako si pripraviť zdravé jedlá a zlepšiť tak svoj život.

Vajcia uvarené natvrdo

Uvarené vajcia sú skvelým zdrojom proteínu. Preto, ak nemáte počas pracovného týždňa na to čas, uvarte si ich cez víkend. Potom ich môžete pridať do šalátov alebo si ich olúpte a zjedzte ako rýchly a výživný snack.

Ako na zeleninový šalát

Často kvôli nedostatku času kupujete hotové balené šaláty, ktoré sú zbytočne predražené? Namiesto toho vyskúšajte nasledujúci trik. Kúpte si rôzne druhy čerstvých šalátov, ktoré roztrieďte, umyte a vysušte v ručnej odstredivke na šalát. Potom ich dajte do obliečky na vankúš a uložte do zásuvky chladničky. Odstreďovač zbaví šalát prebytočnej vody a obliečka funguje lepšie ako plastové vrecúška udržať listy čerstvé a chrumkavé. Šalátové listy tak nebudú premočené a zostanú čerstvé počas celého týždňa.

Šalátový dresing

Pripravte si vlastný šalátový dresing z olivového oleja, citrusovej šťavy a korenín. Týmto spôsobom máte kontrolu nad obsahom a chuťou dresingu a nemusíte sa spoliehať na hotové výrobky z obchodu, ktoré sú často plné konzervantov, solí a cukru. Môžete zmiešať napríklad dva diely olivového oleja s jedným dielom kyseliny (vinný ocot, šťava z citróna). Pridaním horčice, cesnaku a byliniek vylepšíte chuť.

Prekrájaná zelenina

Predpripravte si rôzne druhy zeleniny, ako sú uhorky, cibuľa, paprika, mrkva a petržlen, a uložte ich do samostatných nádob v chladničke. Takto si rýchlo pripravíte čerstvý miešaný šalát na obed alebo večeru.

Prečítajte si aj: Kroky navyše? Urobte niečo pre svoje zdravie a oživte rutinu

Osmažené kuracie kúsky

Kuracie mäso si uvarte vopred a potom ho v týždni môžete použiť do šalátov a podobne. Kilo kuracích kúskov poprášte troškou soli, čierneho korenia a papriky. Do zlata osmažte jednu stranu na troške olivového oleja vo veľkej panvici na strednom plameni. Pretočte ich, pridajte do panvice zopár polievkových lyžičiek tekutiny (biele víno, vývar, vodu alebo citrónovú šťavu), prikryte panvicu a nechajte povariť 5-6 minút, kým nie je dovarené.

Strukoviny

Predvarenie fazule alebo šošovice vám poskytne skvelý základ pre ďalšie jedlá. Stačí ich uvariť a uchovať v chladničke, aby ste ich mohli neskôr pridať do šalátov, polievok alebo urobiť z nich prívarok.

Tuniakový šalát

Predpripravte si tuniakový šalát s avokádom, humusom a nakrájanou zeleninou, a to tak že zmiešate kúsky tuniaka s rozpučeným avokádom alebo humusom, trochou horčice a množstvom nakrájanej zeleniny

Humus

Humus si môžete pripraviť jednoducho doma a uchovávať ho počas celého týždňa. Tento zdravý snack je skvelý s čerstvou zeleninou alebo ho môžete použiť namiesto majonézy v rôznych šalátoch. Ako na to? Plechovku cíceru osušte, prepláchnite a znovu osušte, následne pomixujte v mixéri s trochou olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia dohladka. Dobrú chuť!

 

 

 

 

 

Reklama na magazín Vintage District